Ako sa na jeseň obliecť do hôr, ak nie ste klasické turistky?

13. 11. 2023
Autor Denisa Vetešková

"Zo všetkých ročných období jeseň ponúka človeku najviac a vyžaduje si od neho najmenej."

– Hal Borland


Jeseň v horách je čarovná. Má však aj svoje úskalia a vy musíte počítať nielen s náhlou zmenou počasia. Nie všetky ženy chcú klasické turistické oblečenie, jesenná turistika pre ne predstavuje najmä prechádzky alebo ľahšie túry. Aj napriek tomu však treba myslieť na oblečenie, ktoré splní všetky požiadavky.

To, že základom je dobrá a kvalitná obuv, nemusíme spomínať. Určite už máme svoje obľúbené pohodlné a pevné topánky, ak nie, venujte ich výberu veľkú pozornosť.

Čo sa týka oblečenia, najdôležitejšie je vrstvenie. Spodná vrstva je veľmi dôležitá, pretože je najbližšie k pokožke. Či už preferujete syntetiku alebo merino, tričko s krátkym alebo dlhým rukávom, materiál odvádza vlhkosť, udržiava vás v suchu a zároveň poskytuje priedušnosť.

Stredná vrstva by mala byť hlavne o poskytovaní tepla. Nemusí byť príliš objemná, mala by byť najmä z kvalitného materiálu. Ideálna je napríklad flísová mikina alebo bunda. Udržateľné materiály sú lepšou alternatívou nielen pre našu planétu, ale aj pre vaše zdravie.

Vrchná vrstva chráni pred dažďom a poskytuje ešte väčšie teplo. V nepremokavej a neprefúkavej bunde v žiarivej farbe nebudete zaskočené, keď príde vietor a prípadne dážď. Táto síce nemá kapucu, zato ju môžete nosiť aj do mesta.


Pre dámy, ktoré nemajú softshelové materiály práve v láske, máme tip na pohodlné a pritom stále teplé nohavice. Čo tak obliecť si pletené? Kvalitné merino, vlna a alpaka sú materiály, ktoré Vás určite zahrejú.

V neposlednom rade treba myslieť na doplnky. Teplá čiapka a rukavice, aby vám nebola zima a ponožky, ktoré sú prispôsobivé, priedušné a hrejivé. Merino vlna obsahuje lanolín a ten odpudzuje nečistoty.

A aby sme nezabudli, slnko vie na jeseň byť stále poriadne ostré a oči si treba chrániť kvalitnými slnečnými okuliarmi.

Nezabúdajte, aj keď sa chcete len lanovkou zviesť na Skalnaté pleso, dopriať si kávu a koláč, stále je potrebné byť vhodne oblečené. Kožuchy a lodičky na podpätkoch spravia dojem v lobby v hoteli, ale tam hore by ste boli za smiešne (i keď proti gustu...).


Sledujte nás aj na