Vlkolínec - UNESCO

10. 12. 2015
Autor Martin Talač

site_0622_0005
Zdroj: Unesco.org

Vlkolínec je najlepšie zachovaná dedinka s najväčším množstvom podobných dreveničiek v celej Strednej Európe, ktorá reprezentuje tradičnú slovenskú architektúru a od roku 1993 je práve kvôli tomu zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Vlkolínec avšak nie je skanzen ako mnoho podobných „dediniek". Dodnes ju obýva zopár miestnych obyvateľov. Ak by ste sa chceli stať jedným z nich a kúpili by ste si jednu z dreveníc určenú na prestavbu, museli by ste zachovať jej pôvodný charakter a úzko spolupracovať s Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky.

site_0622_0002
Zdroj: Unesco.org

Keď som navštívil Vlkolínec koncom novembra, tak sa vôbec nepodobal na svetovo významnú UNESCO pamiatku. Celá obec zívala prázdnotou a stretol som iba pár turistov prechádzajúcich sa obcou, čo ma prenieslo o 100 rokov nazad, keď sa o tejto obci ešte nepísalo v žiadnych turistických sprievodcoch. Niektorí domáci si dodnes chodia po vodu do jednej zo studní, podobne ako jedna staršia pani, ktorú som videl, napriek tomu, že v obci už je zavedený vodovod. Počas leta tu však takýto pokoj nezažijete. Obec je plná turistov. Na hornom konci dediny je cez leto otvorená aj malá kaviareň a počas letných víkendov sú organizované rôzne podujatia.

Z Vlkolínca určite odporúčam ísť na legendami opradený vrch Sidorovo, odkiaľ je nádherný výhľad na samotný Vlkolínec, Veľkú Fatru a Nízke Tatry. Tí zdatnejší môžu absolvovať napríklad aj celodenný prechod z Liptovských Revúc (wili hunter odkaz) až do Vlkolínca.

REZERVUJTE si ubytovanie vo WILI HUNTER, odkiaľ máte do Vlkolínca najbližšie.

IMG_4489

IMG_4492
Drevené sochy pri vstupe do dedinky
IMG_4499
Takto vyzeral interiér domu v 19. storočí. Kuchyňa, obývačka, jedáleň, spálňa, to všetko sa nachádzalo iba v 1 izbe.

IMG_4505-01

IMG_4523

IMG_4519

IMG_4513

REZERVUJTE si ubytovanie vo WILI HUNTER, odkiaľ máte do Vlkolínca najbližšie.

Sledujte nás aj na