Turistika v divočine Veľkej Fatry

21. 09. 2016
Autor Martin

.

great fatra
Krátka pauza v sedle Chyžky takmer na vrchole Ploskej.

Pre Národný park Veľká Fatra sú typické rozsiahle trávnaté hole a dlhé doliny. Jedinečná je taktiež kvôli výskytu Tisu a práve vo Veľkej Fatre v okolí Harmanca sa nachádza najrozsiahlejšia oblasť s výskytom Tisu v Európe.

Podľa mňa je na turistike vo Veľkej Fatre najlepšie to, že v nej nenájdete toľko turistických chát a iných atrakcií ako napríklad vo Vysokých Tatrách. Jasne, že je príjemné mať možnosť navštíviť chatu a ohriať sa na nej, keď je napríklad veľmi chladno a prší, ale na druhej strane, menej chát a atrakcií = menej turistov. A to zrejme preto, že táto oblasť nie je až tak veľmi známa. Okrem toho je Veľká Fatra úplne iná ako najnavštevovanejšie Vysoké Tatry. Chodníky nie sú také kamenisté, je možné chodiť po hrebeni, vrcholy sú trávnaté s množstvom kvetov, nie je tam toľko turistov, ale je tam rozhodne viac ovčích stád, ktoré sa pasú pod vrcholmi kopcov. Miestami to tam vyzerá, ako keby sa tam zastavil čas. Jediná nápoveda, že ste sa nepreniesli o 100 rokov nazad je, že pastieri používajú terénné autá, aby sa dostali k svojmu stádu.

Zelena dolina
Ja som tento deň začal v hornej Liptovskej Revúcej.
velka fatra
Počas stúpania do sedla Chyžky som bol skoro stále v lese. Iba tu sa mi odkryl výhľad na prvé hole.
IMG_6260
Konečne som vyšiel z lesa a ani stúpanie už nebolo také prudké.
IMG_6269
Vrch Ploská predo mnou - myslím, že názov hovorí sám za seba.
IMG_6276
Ovčí košiar, iba oviec tam nebolo
IMG_6280
Ak sa vyberiete na Veľkofatranskú hrebeňovku, tak spať môžete napríklad aj tu pod sedlom Chyžky. Nezabudnite však, že je takmer povinnosťou doplniť napríklad drevo pre ďalších turistov, ktoré vám nechali turisti pred vami.
IMG_6290
Po krátkej pauze v sedle Chyžky som našiel aj ovčie stádo.
IMG_6310
Podľa mňa majú celkom pekné "pracovné prostredie", čo myslíte? :)

IMG_6324

Výšlap na hrebeň je pomerne náročný, pretože je veľmi krátky, ale o to strmší. Keď ste už ale raz na hrebeni, tak je to veľmi príjemná turistika. Toto je výhľad na Čierny kameň a Rakytov.

IMG_6337
Lúky sú plné kvetov
IMG_6354
Ďalšie stádoIMG_6355
Ďalší salaš priamo nad Liptovskými Revúcami.

IMG_6357

Na konci som sa vrátil zo sedla pod Čiernym Kameňom naspäť do Hornej Liptovskej Revúcej.

Sledujte nás aj na