Jednodňový výlet z Liptovských Revúc do keltského obydlia.

23. 04. 2018
Autor Denisa Vetešková

Máme pre Vás tip na výborný výlet z Liptovských Revúc. Habakuky na Donovaloch sú pre Vaše deti už nevhodné ("to je nudaaa"), Vlkolínec ste už navštívili, v Bešeňovej je hlava na hlave a Vy premýšľate, ako strávite deň?

Len 40 minút autom od našich chát, pri Liptovskej Mare, sa nachádza Havránok - nálezisko keltského obydlia až z obdobia mladšej doby železnej - 1. storočia pred n. l. Na týchto miestach kedysi žili Kelti, prví obyvatelia Liptova. Na hradisku, ktoré bolo hospodárskym a spoločenským strediskom púchovskej kultúrnej skupiny, sa zachoval zvyšok pôvodnej hradby keltského hradiska. Niektoré zo stavieb pochádzajú už zo slovanského osídlenia tohto územia. Stavby (pôvodné opevnenie s kamennými hradbami, drevenými palisádami a vstupnou bránou, ako aj zrubový dvorec), obetiská, nástroje a predmety tvoria po zrekonštruovaní archeologické múzeum v prírode, ktoré je od roku 1967 národnou kultúrnou pamiatkou.

Havránok sa nachádza 2 km južne od obce Bobrovník a je voľne prístupný po červeno značenej trase.

So sebou si zoberte malú desiatu a vodu, pretože na tomto zaujímavom hradisku môžete stráviť až 2 hodiny.

Po ceste naspäť budete míňať novú Liptovskú Marinu, ktorá Vám trošku pripomenie chorvátske prístavy. Je to prvá verejná marina na Slovensku s profesionálnym zázemím pre majiteľov lodí a milovníkov vodných športov, otvorená v roku 2016. Zastavte sa, na terase si dajte napríklad pstruha a vychutnávajte tento výhľad.


Ak by ste zatúžili okúpať sa priamo v Mare, tak najbližšia pláž je len 9 minút autom od Mariny, v Liptovskom Trnovci. Nájdete tam všetko od vodných atrakcií až po množstvo gastronomických prevádzok, keď Vám pstruh už vytrávi. Vyberajú síce vstupné, ale zase viete, že voda je testovaná a bezpečná. A nebudeme Vám klamať, býva tam dosť plno. Možno si nájdete menšiu zátoku a dáte nám o nej vedieť.

Po horúcom dni sa určite s nadšením vrátite do hôr Liptovských Revúc, kde Vám príjemný chlad a vôňa stromov budú robiť spoločníkov pri večernej opekačke.

Sledujte nás aj na