Chcete si odfotiť líšku Elišku podobne ako ja?

19. 01. 2015
Autor Martin Talač

Líška Eliška

Keďže sa momentálne usilujem získať Tatranský turistický odznak, voľba, ísť navštíviť ďalšie tatranské chaty bola jasná. Moja priateľka bohužiaľ ochorela, takže som si musel zvoliť iba nejakú jednoduchšiu trasu. Necítil som sa na to, aby som celý deň strávil sám, kráčajúc k jednej z chát, ktorá stojí niekde na konci dlhej doliny. Preto som si zvolil iba Zamkovského chatu. Výlet na ňu je takisto vhodný a aj vyhľadávaný pre rodiny s deťmi. Chata stojí na začiatku Malej studenej doliny, v ktorej stojí taktiež známa Téryho chata alebo 5 spišských plies. Ak sa na ňu vyberiete, budete obkolesený vysokými horami, pôjdete okolo vodopádov a horských potokov. Dokonca možno stretnete líšku Elišku.

Zamkovského chata

Familiárne nazývaná „Zamka" je najnižšie položenou vysokohorskou chatou vo Vysokých Tatrách. Okrem jedálne, v ktorej ponúkajú širokú paletu jedál a nápojov, umožňuje aj prenocovanie pre 23 osôb. Na občerstvenie Vám odporúčam aspoň čaj, ktorý volajú Svištie mlieko J Našťastie nechutí tak ako to znie. Je perfektný.

Na Zamku sa dostanete najkratšou trasou z Hrebienka po červenej značke. Na Hrebienok sa môžete vyviezť zubačkou zo Starého Smokovca. V mojom prípade som sa rozhodol ísť radšej pešo, pretože keď som ten deň prišiel k stanici zubačky, bolo tam toľko ľudí, že som čakanie na ňu vzdal. Na Hrebienok som vyšiel za 30 minút namiesto predpísaných 55 minút.

On my way to Hrebienok. The west side of Lomnicky štít

Cestou na Hrebienok zo Starého Smokovca

Po ceste na Zamkovského chatu sa môžete zastaviť aj na Bilíkovej chate a Rainerovej chate. Z Hrebienka musíte ísť preto po zelenej a neskôr po modrej značke. Ja som tiež zvolil túto trasu, ale ani na jednej chate som si nič neobjednal ani nesadol. Nedalo sa. Všade bolo toľko ľudí, že som si iba opečiatkoval mapy Tatier a išiel som ďalej.

Bilíkova chata schovaná medzi stromami a Lomnický štít napravo.

Cestou na Zamku som sa ani príliš necítil ako v divočine. Ale skôr ako na promenáde niekde v meste. Ako som už spomenul, je to obľúbené miesto rodín s deťmi ako aj ľudí, ktorí chcú zažiť čaro Tatier, ale nevypotiť pritom litre potu šľapaním na niektorú z vyššie položených chát.

Veľká studená dolina

Ako som sa tak približoval k Zamke, zrazu som si všimol skupinku turistov, ako stoja na chodníku a niečo pozorujú. Keď som prišiel bližšie, uvidel som celoslovensky známu líšku Elišku. Našťastie som mal pripravený fotoaparát a podarilo sa mi urobiť pár krásnych záberov. Eliška si svoj život zjednodušila tým, že celý deň chodí medzi Zamkovského chatou a Rainerovou chatou a očakáva od okoloidúcich turistov, že sa s ňou podelia o vlastnú desiatu.

Líška Eliška

Na Zamke som vypil svištie mlieko, dal si Horalku a išiel som domov. Rozhodol som sa ale ísť po modrej značke až do Tatranskej Lomnice. Keď som na ňu odbočil pri Studenovodských vodopádoch, zrazu som sa ocitol v inom svete. Nikde nikto. Na chodníku som ostal úplne sám. Bol to zvláštny pocit kráčať asi 8 kilometrov v absolútnej samote, miestami, na ktorých som predtým nikdy nebol.

Zubačka

Sledujte nás aj na