Aké 3 veci musíte urobiť, aby ste videli kamzíkov vo Vysokých Tatrách?

12. 01. 2015
Autor Martin Talač

Počas zimnej dovolenky som s mojou priateľkou strávil niekoľko dní vo Vysokých Tatrách. Nedostatok snehu spôsobil, že sme namiesto lyžovačky uvažovali skôr o nejakej ľahšej túre, ktorú by sme prvý deň mohli absolvovať. Spomenul som si, že môj brat mi kedysi odporúčal navštíviť Chatu Plesnivec v Belianskych Tatrách. Je to jednoduchšia túra, takže táto možnosť sa javila ako správna na začiatok nášho pobytu. Ako sme tak kráčali v úplnej samote a tichu a padali veľké snehové vločky, napadlo ma, že kedysi som videl fotku kamzíkov na skalách nad Chatou Plesnivec. Pomyslel som si, aké skvelé by bolo, konečne uvidieť na vlastné oči tieto symboly tatranskej prírody. A ono sa mi to splnilo!

Tu uvádzam 3 veci, ktoré musíte splniť, aby ste videli kamzíkov:

  1. Slnečné počasie s dobrou viditeľnosťou – počas nášho výletu k chate nebolo počasie príliš slnečné, ale našťastie sa sem tam objavilo aj slnko.
  2. Ďalekohľad – môžete uvidieť kamzíky, ako stoja na niektorom z protiľahlých brál, ale pokiaľ si so sebou neprinesiete ďalekohľad, tak budete vidieť iba malé škvrny.
  3. Navštíviť Chatu Plesnivec v Belianskych Tatrách.

Chata Plesnivec.

Chata bola postavená ešte pred Druhou svetovou vojnou v roku 1938 a nachádza sa na konci Doliny siedmych prameňov vo výške 1 290 m.n.m. Chata stojí pod vysokými skalnými útesmi, ktoré sú vhodným životným prostredím pre kamzíkov. Samotná chata je nazvaná podľa dobre známeho kvetu – Plesnivec (Leontopodium alpinum), ktorý sa v oblasti okolo chaty hojne vyskytuje. V tejto oblasti robil výskum aj známy švédsky prírodovedec Göran Wahlenberg. Jemu venovaná pamätná tabuľa bola v roku 2005 odhalená na priečelí chaty.

Chata Plesnivec je taktiež jednou z chát, ktorú musíte navštíviť, ak chcete získať Tatranský turistický odznak. Keďže sa ho práve snažíme obaja získať, voľba ísť na túru sem, bola jasná. Túru na chatu by som ale nazval skôr prechádzkou. Trvala nám asi 2 hodiny, aj keď som veľa času strávil fotením. V zime avšak môže byť čas potrebný na cestu k chate dlhší, v závislosti od výšky snehu. Ak by bolo napadnutého 50 cm snehu, cesta na chatu by Vám mohla trvať aj 4 hodiny. Inak je prechádzka na chatu vhodná aj pre rodiny s deťmi. Samozrejme, ak snehová pokrývka nie je práve 50 cm, alebo viac. Ráno sme vyrážali po zelenej značke z Tatranskej Kotliny, kde sme si nechali auto. Cesta tam meria takmer 5 km s prevýšením okolo 550 metrov. Na chatu sa dá dostať aj po žltej značke, osobne Vám však odporúčam ísť po zelenej. Tá je krajšia.

Kráčali sme cez les.

Na chate si môžete odpočinúť v malej, útulnej jedálni. Ponuka jedál a nápojov je skromná, ale úplne postačujúca. Na výber máte polievky, klobásy a na zapitie rôzne alkoholické aj nealkoholické nápoje. My sme si tradične zvolili kapustnicu a bylinkový čaj. Ale POZOR! Chata je každý deň otvorená počas letnej sezóny. Počas uzávery turistických chodníkov (od 1. novembra do 15. júna) je otvorená iba počas víkendov. Je možnosť na nej aj prespať.

Turisti kráčajúci ďalej po zelenej značke smerom k Veľkému bielemu plesu.

Po tom ako sme sa najedli, som navrhol, aby sme ešte chvíľu pokračovali po zelenej značke smerom k Veľkému bielemu plesu. Bolo iba poludnie a vyšlo slnko. Keď sme vyšli kúsok nad chatu, zrazu sa moje priania naplnili! Na skalách oproti nám som uvidel malé bodky. Najprv som myslel že sa nehýbu, ale potom som rozoznal, že sa pomaličky hýbu. Hneď ma napadlo, že to musia byť kamzíky. A skutočne boli. Škoda ale, že som si zo sebou nezobral druhý objektív, ktorý má lepší ZOOM. Nevadí, aj tak sme videli 7 kamzíkov.

Môžete vidieť 7 kamzíkov v hornom ľavom a pravom rohu a v dolnom pravom rohu.

Skalné útesy nad chatou.

Čerstvo zasnežená príroda.

Počasie sa náhle zmenilo a prišla hmla. Vybrali sme sa preto cestou späť.

Sledujte nás aj na