Túra na Ploskú vo Veľkej Fatre

01. 06. 2016
Autor Martin Talač

Turistická útulňa a v pozadí vrch Ploská

Turistická útulňa a v pozadí vrch Ploská. Keď som naň vyšiel, dokonale som pochopil jeho názov. :)

Rozsiahle zelené pláne, zakvitnuté lúky, vôňa bylín, stáda oviec pasúcich sa na lúkach. Nie, nie je to začiatok rozprávky. Takto vyzerá Veľká Fatra za všedného dňa. Možno to bolo tým, že bol pracovný deň, ale počas celého dňa som ani zďaleka nestretol toľko turistov ako zvyčajne býva v Tatrách. Turistika vo Veľkej Fatre je aj odlišná ako v Tatrách. Tu je bežné, že turistický chodník vedie okolo ovčích salašov, chodníky tu nie sú skalnaté, môžete kráčať po hôľnatých hrebeňoch od jedného vrcholu k druhému a nenájdete tu toľko horských chát ako v Tatrách.

Možno je tak trochu na vine nižšej návštevnosti aj obtiažnosť turistických chodníkov. Dostať sa totiž na veľkofatranský vrchol vyžaduje pomerne veľa energie, keďže cesta nahor je krátka, ale o to strmšia. Ak sa ale už raz dostanete na hrebeň, tak je to celkom príjemná turistika. V doline Liptovských Revúc, kde som začínal aj ja, začína asi najviac značených chodníkov zo všetkých dolín Veľkej Fatry. Je tu možné spraviť hneď niekoľko okružných túr a vždy sa vrátiť naspäť do Nižnej, Strednej alebo Vyšnej Revúcej.

Ja som vyrazil z Vyšnej Revúcej do sedla Chyžky po žltej značke, potom som pokračoval po hrebeni cez Ploskú do sedla Ploskej a odtiaľ po žltej späť do Vyšnej Revúcej. Túto túru si môžete predĺžiť a spojiť napríklad s obedom na Chate pod Borišovom.

Zelenou dolinou som sa dostal až do sedla Chyžky

Potok sa tiahne celou Zelenou dolinou

Prví turisti ktorých som stretol v Zelenej doline

Na chvíľu sa mi naskytol pohľad na Suchý vrch. V tej chvíli som si želal byť ako on - suchý, čo sa o mne v tomto stúpaní pri 30° teplotách povedať nedalo. :)

Opäť pohľad na Suchý vrch.

Typické veľkofatranské hole

Prvý salaš s ovcami pod Ploskou. Ale oviec nikde nebolo.

Oddych v sedle Chyžky

Ovce zo salaša sa pásli pod úbočím Ploskej

Na ceste z Ploskej do Sedla pod Ploskou. V pozadí Čierny kameň a Rakytov, cez ktoré tiež vedú turistické chodníky.

Lúčne kvety a bylinky sú tam hore na každom kroku

Na ceste späť do Vyšnej Revúcej som prišiel k ďalšiemu salašu.

Tento sa nachádza pod úbočím Čierneho kameňa.

Sledujte nás aj na