Čo ma prekvapilo na Hrebienku?

23. 02. 2015
Autor Martin Talač

Cestou na lanovku

Cestou na lanovku

Ak sa chystáte do Vysokých Tatier, pravdepodobne si kladiete otázku „Ako stráviť deň s mojimi deťmi vo Vysokých Tatrách?". V tomto článku ponúkam hneď 2 možnosti. Obidve zahŕňajú návštevu Hrebienka. Prvá možnosť zahŕňa aj turistiku, druhá je iba o prechádzke a sánkovaní.

Začnem s turistickou možnosťou. Po túre k Zelenému plesu som sa cítil dosť unavený a boleli ma nohy. Čo iné som mohol čakať, keď som po pár týždňoch presedených na stoličke prešiel viac ako 20 km s prevýšením cca 900 metrov. Preto som sa rozhodol zjednodušiť si život a vyviezť sa v tento deň na Skalnaté pleso lanovkou.

Skalnatá chata s jej "obrovskou" terasou

Skalnatá chata

Počasie bolo perfektné a preto som si chcel vychutnať jedno chladené na terase Skalnatej chaty. Bohužiaľ ale bola chata v ten deň zatvorená až do 13:00. Na jedno chladené by som teda musel čakať viac ako 4 hodiny.

Deň bol taký krásny, že som oľutoval, že som si so sebou nezobral lyže. Našťastie ma ale pobolievalo koleno, takže som mal dobrú výhovorku, prečo nemôžem lyžovať, ktorá ma aspoň trochu utešovala.

Zo Skalnatého plesa som sa vybral po červenej – Tatranskej magistrále smerom na Hrebienok. Na obed som sa zastavil v Zamkovského chate, kde som si dal parené buchty. Celá trasa je veľmi jednoduchá, ale plná krásnych výhľadov a vhodná aj pre deti. V zime by som ale možno deti radšej so sebou nebral.

Hľadal som aj líšku Elišku, ale tento raz mi nezapózovala.

Na Hrebienku som objavil výstavu ľadových sôch, ktoré boli výsledkom Tatra Ice Master 2015. Ide o neoficiálne majstrovstvá sveta vo vyrezávaní ľadových sôch. Tento rok sa zúčastnilo 10 tímov z 10 krajín. Najviac ma prekvapilo, že sa súťaže zúčastnili aj sochári z Malajzie a Thajska. Veď to sú tropické krajiny. Vstupné sa neplatí a oplatí sa vidieť.

Ľadové sochy

Ľadové sochy na Hrebienku

Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, stačí aby ste sa dostali na Hrebienok zo Starého Smokovca, navštívili výstavu sôch a sánkovali sa. Stavím sa, že Vaše deti by ocenili sánkovačku na 3 km dlhej trati vedúcej z Hrebienka do Starého Smokovca. Sánky si môžete doniesť aj svoje alebo si požičať v Smokovci. Na Hrebienok sa môžete voziť lanovkou alebo chodiť pešo.

Myslím si, že viac slov je zbytočných a z fotiek sa dozviete ostatok.

Lyžiarské stredisko s Lomnickým štítom

Lyžiarske stredisko s Lomnickým štítom

Perfektne upravené zjazdovky čakajúce na prvých lyžiarov

Perfektne upravené zjazdovky čakajúce na prvých lyžiarov

Lomnický štít a najvyššie položená zjazdovka na Slovensku

Na terase si môžete vychutnať obed alebo jedno vychladené

Zjazdovka s Kráľovou hoľou v pozadí

Tatranská magistrála

O kúsok ďalej

Slavkovský štít. Čo sa nachádza za týmto rohom.... ??

...takýto krásny výhľad.


Nemohol som odolať.

Zamkovského chata

Môj obed

Pohľad späť pri ceste zo Zamkovského chaty

Cestou na Hrebienok

Ľadové sochy

Ľadový kamzík v Tatranskom dóme

Sánkovačka s Lomnickým štítom za chrbtom

Lyžiarske múzeum v Tatranskej Lomnici, kde som zakončil svoj deň.

Sledujte nás aj na